Wędzarnia na działkę – na co się przygotować?
Data publikacji 21 grudnia, 2022Wędzarnia na działkę jest coraz częstszym dodatkiem wybieranym przez ogrodników. Nie wszyscy znają przyjemność wędzenia własnej ryby czy boczku. Ich zapach i smak są niezrównane. A satysfakcja wynikająca z jedzenia samodzielnie uwędzonego mięsa jest porównywalna z przygotowaniem obiadu. Jednak co powinieneś wiedzieć zanim zdecydujesz się na zakup, lub zbudowanie własnej wędzarni?
Wędzarnie ogrodowe
Metalowa czy drewniana, wędzarnia na działkę spełni twoje wymagania bez względu na twój budżet. Najtańsze z nich to koszt w okolicach 500 zł. Nie ma tu jednak co liczyć na specjalistyczny sprzęt. Będziesz mieć do czynienia ze skrzynką do której dym dociera z paleniska umieszczonego pod konstrukcją. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy metalową drewnianą w tym wypadku opłacalniejszą może być pierwsza opcja. Pomijając kwestie estetyczne to w tym przedziale cenowym drewniane wędzarnie będą zazwyczaj nieco większe. Dodatkowo drewniane są łatwiejsze w transporcie i montażu.
Zobacz także: Schowek na działkę, jaki wybrać?
Wędzarnia na działkę – zrób to sam
Zbudowanie własnej wędzarni może być problematyczne. Jednak z odrobiną smykałki majsterkowicza i pomocy googla nie ma osoby, która by nie poradziłą sobie z tym zadaniem. Jednak jak każde rozwiązanie ma ono kilka wad i zalet. Budując własną wędzarnię będziesz mógł dopasować ją idealnie do swoich wymagań. Rozmiar, pojemność czy położenie to wszystko jest zależne tylko od ciebie. Niestety musisz liczyć się także z nieco większym kosztem przedsięwzięcia. Nawet z planem bez luk może dojść do wypadku przy budowie czy błędu w pomiarach, które mogą przyczynić się do konieczności kupienia nowych materiałów. Dodatkowo do ogólnych kosztów dochodzi czas poświęcony planowaniu oraz budowaniu.
Metalowa czy drewniana?
Tak jak już wspomnieliśmy powyżej – przy mniejszym budżecie zazwyczaj korzystniejsze są drewniane rozwiązania. Co jednak jeśli chcemy przeznaczyć nieco więcej pieniędzy na zakup? Wtedy sytuacja dramatycznie się zmienia. Przeskakując kolejne progi cenowe możesz spodziewać się nie tylko większej konstrukcji, ale również szerszej funkcjonalności. W przypadku drewnianych wiąże się to zazwyczaj z droższym materiałem użytym do budowy wędzarni. Trafić również możesz na oszklone drzwi czy wygodniejsze rozwiązania w kwestii położenia i zabezpieczenia paleniska. Sytuacja ma się nieco inaczej w przypadku metalowych wędzarni. Nie tylko spodziewać się możemy coraz ciekawszych rozwiązań w kwestii paleniska – wbudowane w podstawę, tradycyjne lub zewnętrzne. Znajdziesz również droższe modele wyposażone w akcesoria umożliwiające łatwą kontrolę ognia, ale również ilość dymu dopuszczanego do komory z mięsem.
Zobacz także: Altanki na działkę – przeczytaj przed zakupem